Verschillende gebieden, andere verhalen?

online casino Mythes en sprookjes zijn vaak opgesteld aan de hand van het dagelijks leven van de mensen uit de tijd dat de sprookjes ontstaan zijn. Ze zijn gebonden aan de regio en de tijd waarin de verhalen zich afspelen en dat maakt het interessant om eens verschillende vertellingen naast elkaar te leggen. De Griekse mythes zijn goed bewaard gebleven, net als de Romeinse, maar wanneer gekeken wordt naar de mythes van Egypte en de Noordse mythologie, dan is goed te zien dat er verschillende verhalen zijn. De namen zijn vaak hetzelfde, maar daar kan het al mee ophouden.

Dit geldt ook voor de sprookjes. De gebroeders Grimm staan bekend om de sprookjes, maar deze zijn niet door hen bedacht. Vaak waren het verhalen die al overal verteld werden. Het revolutionaire was dat deze gebroeders de verhalen op papier hebben gezet. De orale traditie, het mondeling doorvertellen van de verhalen, kwam hiermee ten einde in Europa. Aangezien er al een lange traditie was voordat de verhalen opgeschreven werden, waren er op dat moment al meerdere verhalen. Roodkapje is dus niet altijd Roodkapje, en Assepoester niet altijd Assepoester.

Vaak teruggebracht naar één verhaal

De laatste jaren zijn de sprookjes en verhalen veelal teruggebracht naar één verhaal dat we allemaal kennen. Het is niet zo dat de overige versies niet meer belangrijk zijn, of dat de onwaarheid bewezen is van de versie. Het heeft te maken met de televisie. Wanneer Hollywood een bepaalde versie van een verhaal kiest en deze film of serie wordt een succes, dan wordt dit door veel mensen gezien, die daarmee het verhaal aanpassen of zo leren als het getoond wordt.

Dat is geen probleem en het is ook zeker niet verkeerd, maar het is wel verstandig om in de gaten te houden dat er verschillende versies van de verhalen zijn. Wanneer je interesse hebt in de verhalen van de mythologie, is het ook zeker aan te raden om de verschillende verhalen eens naast elkaar te leggen. Al kan het nog veel leuker zijn om gewoon te gaan lezen, of kijken, zonder hierbij direct een complete studie te doen. De verhalen die ooit bedoeld waren als lessen, of richtlijnen, zijn nu verhalen die niet alleen vermakelijk zijn. Het zijn ook verhalen die je aan het denken kunnen zetten over bepaalde normen en waarden, en kunnen de fantasie tot leven laten komen zodat je ineens veel meer interesse krijgt in het leven van de mensen uit die tijd.

Tips kan je op onze volgende pagina lezen.